At gå i terapi er efterhånden blevet hvermandseje.
Alligevel vil det være en stor beslutning for mange, fordi det føles sårbart at lukke et andet menneske ind i de sværeste ting, man tumler med. Det er vigtigt, at der er god kemi mellem dig og din psykolog og at du føler dig hørt og forstået med hensyn til, hvad du har brug for. Jeg vil naturligvis lytte til dine ønsker og forventningsafstemme med dig om terapien, så du får det bedst mulige forløb. Af samme grund evaluerer vii løbende forløbet sammen, så vi kan justere, hvis noget ikke fungerer. Her kan du se lidt om forskellige måder, jeg plejer at arbejde:
Kognitiv terapi
Jeg arbejder blandt andet med kognitiv terapi, hvor udgangspunktet er, at vi kan ændre vores liv ved at ændre den måde vi tænker over og forholder os til livet på. Erfaringen med kognitiv terapi er, at vi ved at tænke anderledes over vores liv og vores vanskeligheder ofte kan nå frem til nye måder at handle på, der forandrer vores virkelighed. Denne terapi-form kan dokumentere gode resultater og er i stadig udvikling.
ACT
I øjeblikket er jeg ved at videreuddanne mig indenfor den såkaldte kognitive tredje bølge, der går under navnet Acceptance and Commitment Therapy (forkortet ACT). Jeg er blevet begejstret for denne seneste udvikling af den kognitive terapi, blandt andet fordi den lægger vægt på, hvad der er vigtigt for dig i livet og lærer dig at gå efter det. Erfaringen er, at når vi har et problem, bliver vi optaget af at kæmpe med følelserne og tankerne og deres årsag, og mister nemt blikket for, hvordan vi kan handle for at opnå en forbedring i vores situation. Et af mange eksempler kunne være et dårligt fungerende forhold til et nært familiemedlem. Den naturlige reaktion er at være optaget af problemet. Vi genbesøger fortiden i tankerne: hvad har forårsaget det dårlige forhold, hvad der er blevet sagt og gjort. Vi bekymrer os om det, tænker hele tiden på det – eller forsøger at lade være med at tænke på det – ofte uden at det gør den helt store forskel. I ACT lærer vi at koble fra tankerne og at dedikere os til at handle på en måde som er i overensstemmelse med vores værdier og vores ønsker for relationen. Vi dedikerer os til at handle i overensstemmelse med hvem vi gerne vil være og vores ønsker for fremtiden.
Gestaltterapi
Ud over at være uddannet psykolog er jeg også uddannet og har praktiseret som gestaltterapeut. Jeg bruger stadig redskaber fra gestaltterapien, når jeg finder det nyttigt i den konkrete situation. Mens den kognitive terapi skaber forandring ved at arbejde med tanker og handlinger, fokuserer gestaltterapien på samspillet mellem krop og følelse, og min erfaring siger mig, at det ofte er værd at `få kroppen med´, at mærke sine følelser i kroppen.